IVPA ( I Väntan På Ambulans)

Den 3/6 2016 har Serf’s ( Södra Älvsborgs Räddningsförbund) direktion möte och skall då besluta bland annat i frågan om IVPA (I Väntan På Ambulans).

Att ändra kriterierna för IVPA skulle innebära att räddningstjänsten i Torestorp endast får åka på hjärtstopp och inte övriga sjukvårdslarm. De fall där man har till exempel andningssvårigheter och kan bli hjälpt av syrgas kommer de alltså inte bli skickade på.
För den enskilde kan detta i vissa fall betyda att man kan få vänta i upp till en halvtimma på hjälp beroende på var ambulansen befinner sig.
IVPA betyder mer ju längre från centralorterna man bor. Ambulanserna finns oftast inte så nära oss som de gör i ex. Kinna och Skene.
För oss i bl.a Svansjö-området ( Torestorp, Älekulla och Öxabäck) är en försämring av IVPA-verksamheten förödande.
Vi ser det som en självklar rättighet att vi som bor på landsbygden har rätt till snabb akuthjälp i de situationer som det krävs. Den trygghet det innebär att veta att räddningstjänsten bara är en kort stund bort är värd väldigt mycket och kan innebära skillnaden på liv och död.
Vi hoppas därför att de politiker och tjänstemän som tar beslut i frågan tänker till ordentligt och inser att invånare i kommunens ytterområden SKALL ha samma rätt till snabb vård/trygghet som de i centralorterna har.
Styrelsen Torestorps framtid
gm Siv Kopacsi

2 reaktion på “IVPA ( I Väntan På Ambulans)

 1. Tanke kring IVPA. Klart att IVPA skall finnas under klara utlarmningskriterier och med tidsvinst där brandmännen kan göra riktig nytta…
  Söker man på vägbeskrivning fr. Skene till Torestorp tar det 21 min. med normal körfart. Med akut utryckning så når man målet att nå Torestorp under 20 minuter.
  Om man ” trillar ihop” ex. medvetslöshet el. hjärtstopp i tassemarken så finns kriterier att IVPA kommer.

  • Hej Johan!
   Tack för din kommentar! Jag förstår av ditt ordval att du hänvisar till dagens artikel i BT. Och jag håller med dig om att det låter både löjligt och naivt det som citeras som mina ord.. Helt lösryckt ur sitt sammanhang låter det motsägelsefullt och ointelligent.
   Men journalister väljer ju själva vad de skriver…..
   Jag sa mycket annat vid intervjun med Cecilia Karlsson igår. Bl.a att vi är väldigt missnöjda med att vi inte får ta del av beslutsunderlaget eller konsekvensbeskrivningen , inför styrelsemötet 3/6 , eftersom man säger att det är arbetsmaterial.
   En av de viktigaste uppgifterna för IVPA är hjälpen vid andningssvårigheter – det vittnar många av våra invånare om. Just hjälpen med syrgas som räddningstjänsten kan hjälpa till med…..För oss på landsbygden är IVPA-verksamheten väldigt viktig – och alla bor ju inte i centrala Torestorp……så enligt vår bedömning är inställelsetiden för ambulans c:a 30 minuter.
   Med vänlig hälsning
   Siv Kopacsi
   ordförande
   Torestorps Framtid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *